Är en öppen spis i Stockholm förknippad med någon kulturell tradition?

Att sätta in en öppen spis i ett hus eller i en lägenhet i centrala Stockholm kan bygga på en viss kulturell tradition. En liten symbol för gemenskap.

Den öppna spisen har sedan länge stått för värme. Lever man i ett kallt land som Sverige är det inte förvånande om det hör till en kulturell norm och tradition att samlas runt den öppna elden. Men det är inte bara för värmens skull man samlas där, även om det har varit en viktig anledning.

Att mötas runt elden är ett sätt att skapa gemenskap. En samlingsplats där alla kan mötas efter dagen och dela med sig av sina upplevelser. För länge sedan hade man varsitt litet hus och en stor gemensam byggnad i mitten dit alla kunde gå. Där man lagade till kvällsvarden.

En öppen spis ger en mysig samvaro i Stockholm

Att sätta in en öppen spis i Stockholm har visat sig vara en del av våra gamla anor. Det finns alltså en inneboende effekt som visar på trygghet i form av gemenskap och värme. Det kyliga håller sig utanför och i det varma skenet av en öppen spis är det lätt att komma till tals med varandra.

Har man en öppen spis går det idag att välja lite andra säkrare vägar och sätta in en vedkassett. Då eliminerar man risken att det skulle kunna ta eld. Det finns även elektriska lösningar om man skulle föredra det framför en öppen spis som man eldar med ved.

10 Jul 2023