Att flytta ger en dominoeffekt

Ska du byta bostad? Är det dags att flytta på bopålarna? Ska flytten gå till större eller mindre? Det är en hel process att flytta. Det är som en dominoeffekt vid en flytt. Den som ska flytta vill ha sin bostad såld, som i sin tur vill hitta en köpare och så vidare. Det är ganska givet att den som flyttar behöver en ny lägenhet eller hus att flytta in i.

Var och en som säljer vill ju ha ett så bra pris som möjligt. Det finns ju undantag, ibland har säljarna kanske önskemål om att det till exempel ska flytta in en barnfamilj i deras gamla hus och så vidare. Den som säljer kan göra och gå till väga på lite olika sätt. Ska du anlita en mäklare? En mäklare är ett bra stöd under hela säljprocessen. Hen lägger in bilder på din bostad och utnyttjar hela sitt kontaktnät för att få bostaden såld till ett så bra pris som möjligt. Den personen är med på visningen, så att du slipper ha okända människor som går omkring i ditt hus (eller i din lägenhet). Mäklaren är med vid avtalsskrivning och kan vad som gäller om någon skulle dra sig ur, om ni är oense om någon fråga och så vidare. Nackdelen är ju den att mäklaren vill ju ha (oftast) en tiondedel av vinsten. Så det är ju både för- och nackdelar med professionella mäklare – som med allt annat.

Dags för fotografering och visning

När det är dags både att fota lägenheten och lägga upp dem för försäljning, bör du göra på följande sätt för att dra till dig så många potentiella köpare:

1. Titta på ditt hus med kritiska ögon. Finns det något i huset som behöver renoveras? Finns det flagnande tapeter, färger eller lossade lister, karmar och annat? Allt sådant bör åtgärdas. Annars är risken att du måste gå ner i pris eftersom en eventuell köpare räknar med den kostnaden med en renovering. Samma gäller vitvaror och kapitalstarka varor som värmepanna, element och sådant som kan komma att kosta.

2. Städa innan fotografering och visning. Här gäller mer än den sedvanliga städningen du brukar göra. Du bör ta bort allt sådant som påminner om att det är där du och din familj bor. De potentiella köparna vill kunna föreställa sig att de bor där och i tanken vilja flytta in på en gång. Har du smutsiga fönster, bör de rengöras. Har du fläckar på dörrar, gäller samma; tvätta bort alla fläckar. Har du en matta med fläckar bör du byta ut den.

3. Inred med neutrala färger. När du tagit bort alla personliga saker, kan det bli ganska kalt och tomt på bord och i kök och badrum. Fyll de platserna med snygga inredningssaker, såsom doftljus, gröna växter, fruktfat och ljuslyktor, filtar, kuddar och fina mattor. 

4. Även ute bör du göra så snyggt det bara är möjligt. Är det som nu på vintern, kan du med fördel lägga ut ljusslingor, kanske på någon gran som står i trädgården, eller runt några träd. Dörren till entrén bör få en krans, invid dörren kan du placera stora krukor med växter. Har du en uteplats eller altan, bör du möblera med utemöbler (även om det är sen höst eller tidig vår). Är det snö ute kan du skippa det. Annars är det en bra sak att visa eventuella köpare hur (mysigt) det kan vara utomhus.

Anlita en professionell homestylist

Se på hela huset, med samma ögon som någon som vill köpa huset, så blir det lättare för dig att upptäcka vad du bör göra. Tycker du detta är svårt; att homestyla ditt hus, kan du alltid anlita en professionella sådan. Då vet du att det garanterat blir bra. Ofta får man ett bättre pris, och fler anbud med en visnings-styling. Se det som en investering och som du kan ta från den eventuella vinsten du får, vid försäljningen. Fortsätt läsa mer om homestyling i Stockholm, på denna site.

23 Feb 2018