Att ta fram en underhållsplan för en BRF är inte ett jobb för kontorsnissar

Att ta fram en underhållsplan för BRF är inte lätt om det bara sitter ekonomer i styrelsen. Ta extern hjälp av någon som kan bedöma husets praktiska behov.

Att bo i bostadsrätt kan vara alldeles underbart. Äga ditt eget boende. Kunna göra lite som du själv vill med lägenheten. Känslan av att ha gjort en klok ekonomisk investering för framtiden. Men beroende på vilka som sitter i styrelsen i din förening kan bostadsrätten också innebära en hel del huvudvärk.

Kanske sitter det bara kontorsnissar i styrelsen. Människor som visserligen är kompetenta på sina jobb och kan planera föreningens ekonomi på ett bra sätt. Men om de inte har någon som helst koll på praktiska saker, som fastighetsskötsel, hur ska de kunna förutse kommande underhållsbehov?

Så blir en underhållsplan för er BRF ett ordentligt räkneunderlag

Om styrelsen ännu inte tagit fram en rimlig underhållsplan för BRF är det hög tid att de gör det. Och om de inte har kompetensen att besikta fastigheten och bedöma vilken skötsel och vilka åtgärder som behöver göras med huset så måste de ta in någon som har det.

Kontorsnissarna kan räkna sig blodiga. Det kommer ändå att bli fel om de inte räknar på rätt underlag. Lägg in en motion om att er underhållsplan ska ses över av en extern, neutral part. Då får ni veta vad som faktiskt måste göras med huset nu på en gång och vad som ni kan vänta med till senare.

9 May 2022