Att tänka på när man väljer mäklare

Går du i tankarna om vilken mäklare du ska anlita, eller om du kanske till och med ska sälja fastigheten själv? Att välja mäklare är inte ett särskilt lätt beslut och det finns en hel del saker man bör ha i åtanke.

Vad behöver du hjälp med?

Det är bra att noga överväga exakt vad man behöver hjälp med för att kunna sälja bostaden. Kan du tänka dig att göra stora delar av arbetet själv – till exempel hålla i visning och budgivning på egen hand? Idag är mäklarfirmorna ofta väldigt flexibla, och om fallet är så att du endast behöver hjälp med juridiken kan du hitta en firma som endast hjälper till med avtalsskrivning och dylikt arbete.

Behöver du hjälp med allting – det vill säga marknadsföring, visningar, budgivning, värdering, kontraktsskrivning och all det andra där emellan, är det viktigt att välja en väl ansedd mäklarfirma för att känna sig helt trygg.

Granska deras tidigare och aktuella arbeten

Gör gärna research om firmorna genom att titta igenom hur de säljer just nu. Gå gärna förbi kontoret (där fastigheter oftast annonseras i fönstren), läs deras tidningsannonser och sök efter försäljningar som de mäklar på nätet. Är marknadsföringen proffsig? Känns värderingarna rimliga? Gå på magkänsla här. Föreställ dig att du är intresserad av ett nytt boende – hade annonserna fångat ditt intresse?

Sen är det såklart också alltid bra att leta allmän information om dem på nätet. Kolla gärna om recensioner av företaget finns tillgängliga och hur deras sociala medier sköts. Det är dock inte alltid man kan lita på det här till 100 % - många recensioner och likes på Facebook kan nämligen vara köpta. Använd sunt förnuft och känn efter vad som är rimligt och inte.

När du har bestämt dig för en firma att ta kontakt med kan du passa på att fråga om referenser från tidigare kunder. Be gärna att de också utvecklar varför kunderna är nöjda – fick de exempelvis ett bra pris, eller var försäljningen väldigt proffsigt hanterad?

Fastighetsmäklarinspektionen

Om mäklaren inte är registrerad hos fastighetsmäklarinspektionen bör det höja stora varningsflaggor. Att förmedla bostäder utan att vara registrad hos nämnden är nämligen både olagligt och straffbart. På deras hemsida kan man söka upp berörd mäklare för att säkerställa att denne finns registrerad.

21 Apr 2016