Bör man byta stammar innan försäljning?

Många funderar på vad man kan göra innan en försäljning. Är det värt pengarna att renovera? Är det verkligen nödvändigt att genomföra ett kostsamt stambyte innan man tänker sälja sin villa, radhus eller vad det nu är som man önskar sälja. Har man stammar som är gamla, kan det alltid vara en viss risk för att priset på en bostad som är ute för försäljning inte blir det som man hade tänkt sig.

Om man har gamla stammar, bör man ha något annat som drar tillräckligt för att få bostaden såld, trots gamla rör och att man egentligen bör byta ut sammarna och hela VVS-systemet. Har man en fin villa, säg med havsutsikt, eller någonting annat som kan väga upp för de gamla stammarna, så att man ändå får det pris som man önskar – ja då kanske behovet inte är lika stort att behöva byta ut stammar inför en bostadsförsäljning.

Kontrollera stammarna innan byte

Om man inte byter ut stammarna bör man i alla fall kontrollera dem. Vet man om att man har gamla stammar bör man alltid se till så att de blir kontrollerade. Och detta bör man göra regelbundet. De gamla stammarna kan vara så gamla att de inte håller tillräckligt och springer läck. Detta vore en katastrof för bostaden. Det bör man definitivt inte låta ske. Ska man kunna kontrollera dem, bör an alltid anlita en VVS-montör som kommer med en minikamera och går ner ända in i rören för att ta reda på hur rören ser ut inuti. Endast genom att göra på så sätt kan man gardera sig mot skador, fukt och i värsta fall mögel i huset. Här kan du läsa mer om VVS i Malmö: https://www.vvsmalmö.biz.

Med relining behöver du inte stambyte

Vill man inte utföra ett stambyte, kan man istället förstärka stammarna med en relining. Det innebär att man sprutar in plast i rören och sedan härdar plasten så att den lägger sig som en extra hinna innanför stammarna. På så sätt kan man få gott och fräscht vatten, om vattnet nu har fått smak av gamla stammar. Med en relining kan stammarna hålla i 5-10 år till. Men efter det bör man definitivt byta ut dem. Vid en försäljning av bostaden, kan man få frågor om sådant, och då är det ju det mest juste, att ge dem som frågar rätt information. Det kan annars bli så att köpet går tillbaka om man inte gett rätt information.

16 Oct 2019