Bygga balkong i en bostadsrätt- vad gäller?

En balkong är att anse som lite guldkant på tillvaron för en person boende i en bostadsrätt. Faktum är att just balkonger är något som många aktivt eftersöker då de står inför att köpa nytt; man kan inte tänka sig att bo i en bostad där det inte går att öppna upp, kliva ut och sätta sig på sin balkong för att njuta av solen. Det blir ett slags extrarum där man kan vila ut och få lite frisk luft. Just luftflödet är en annan fördel balkongen för med sig; tack vare att man kan låta dörren stå öppen så slipper man den där tryckande hettan som annars kan vara vanlig under sommarhalvåret och där man som lägenhetsinnehavare knappt kan andas.

“ För att bygga balkong i en bostadsrätt så krävs det ofta att en majoritet av medlemmarna är med på tåget. Åtminstone två tredjedelar bör vilja ha en balkong, annars kan det bli en väldigt knivig resa då det, trots allt, handlar om en ganska stor fasadförändring “

Om man bor i en Bostadsrättsförening som saknar balkonger då - kan man på eget initiativ och egen hand bygga en balkong till sin bostadsrätt? Nej, det finns tydliga regler kring att bygga balkong och det kan ibland handla om en lång resa innan man kan påbörja ett sådant bygge. Det första steget för att bygga balkong i en bostadsrätt - det är att få andra med sig. Om du står ensam om att vilja bygga balkong till din bostadsrätt så kommer det förmodligen aldrig bli av; är ni dock flera stycken som när samma tankar och som mer än gärna vill bygga balkonger - då ökar chanserna. Alltså: ta reda på intresset i din BRF och agera utifrån detta.

Steg nummer två- och tre är att kontakta en entreprenör som kan hjälpa till att bygga balkong till varje bostadsrätt och, naturligtvis, se till att det finns ett bygglov. Oavsett vilken entreprenör man anlitar för sitt balkongbygge så kommer man som bostadsrättsförening att stå som byggherre och ansvara både ekonomiskt och juridiskt för projektet. Av naturliga skäl så bör man således anlita en byggentreprenör som har erfarenhet av balkongbyggen i BRF och som kan genomföra projektet på ett säkert, ekonomiskt och effektivt sätt.

Bygga balkong i en bostadsrätt - kort om finansiering

Det finns några vägar att gå då det kommer till att bygga balkong i en bostadsrätt och finansiera denna. Det normala och vanliga är att varje bostadsrätt på egen hand står för kostnaden för sin egen balkong. Just det sättet är demokratiskt sett till att de som kanske röstade emot balkongbygget inte behöver vara med och finansiera projektet i fråga.

En annan väg - om medel finns och fler vill vara med på tåget - är att bostadsrättsföreningen går in och täcker kostnaden. I vissa BRF.er så fördelar man kostnaden utifrån boyta. Oavsett vilket: finansieringen måste vara klar innan projektet sätts igång.

>Många tänker sig att det handlar om ett långt projekt där man kommer att störas under en längre period. Som med allt annat; det tar naturligtvis lite tid att bygga balkong på en bostadsrätt - och förmodligen flera stycken - men det behöver inte vara så extremt påfrestande. Valet av byggentreprenör blir återigen avgörande i frågan; ju mer erfarenhet och kunskap - desto effektivare blir projektet, desto mindre störs ni som grannar och ni kan njuta av era nya balkonger snabbare än ni tror.

16 Jan 2018