Det här avgör värdet på ditt hus

Är det dags att sälja bostaden? Eller planerar du att lägga upp den för att se vad du kan få för den? Det finns flera saker som man kan göra själv för att höja värdet på huset. Till exempel är de flesta bekanta med att vissa renoveringar (framför allt i kök och badrum) kan göra bostaden lättare att sälja och förmodligen också gå till ett högre pris. Ett tips är att inte vänta med renoveringarna till huset ska säljas – gör dem istället på en gång, så att du hinner njuta medan du bor kvar. 

Renovering av kök

Många spekulanter anser att köket är det viktigaste rummet i hela huset. Således är det också just renoveringar av kök som ofta listas som den renovering som kan höja värdet på hus med högst marginaler. Exakt hur mycket det lönar sig beror givetvis på hur man renoverar och vilka förutsättningar man har. Många skulle rekommendera att man gör renoveringen med neutrala färger och tidlösa material. Gör man det allt för personligt finns en risk att huset blir mer svårsålt, eller åtminstone inte att renoveringen lönar sig så mycket som den hade kunnat göra. 

Markiser och trädgård

De flesta tänker kanske inte på det, men en välskött trädgård kan helt klart höja värdet på huset. Medan säljare normalt lägger ut tio- eller hundratusentals kronor på att renovera kök eller badrum, kan betydligt blygsammare summor läggas på att fixa trädgården. Men det är inte bara trädgården i sig som gör att värdet på huset kan öka. Även hur terrassen ser ut (om det finns markiser exempelvis) är avgörande. En stor terrassmarkis med motor och i neutrala färger kan påverka slutpriset. Här tåls tipset i inledningen att upprepas: vänta inte med att skaffa markiser till försäljningen, utan gör det så att familjer hinner njuta av dem. 

Läget

Det här är den enskilt största faktorn som påverkar värdet på huset, och olyckligtvis också det som är svårast att göra någonting åt. Ett hus på Tyresö i Stockholm är betydligt dyrare än ett likvärdigt hus ute på glesbygden i Norrlands exempelvis. Även om huset i Norrland har en välskött trädgård och stora, fina markiser kommer troligen ändå huset på Tyresö att vara dyrare. 

Det är inte bara skillnader mellan landsdelar. Även inom en stad som Stockholm finns stora skillnader. Fortsätter vi med Tyresö som exempel, är det billigare att köpa hus här än på Lidingö. Det går att ta steget längre – även inom Tyresö finns stora skillnader. 

12 Jun 2018