Detta bör du kontrollera när du vill köpa hus

Är du på väg att sälja, eller köpa ett nytt hus? När man väljer hus är det några viktiga saker att hålla koll på. Det är utöver det man oftast tittar på; standarden på badrum och kök, tillgången på utealtan eller uteplats, hur många rum fastigheten har och sådant som kan skilja fastigheterna åt men som kan vara viktigt för just den familj som ska flytta in. 

Värmekälla och kostnader för uppvärmningen

Detta är mycket viktigt att titta på då det brukar vara ett av de högsta utgiftsposterna i ett hus. Har man tidigare bott i lägenhet är man till en början inte van vid storleken på de utgifter som en uppvärmning av ett hus kan gå på. Är det en miljövänlig energikälla? Hur värms resten av huset upp?  Försök göra en så realistisk kalkyl som möjligt. Om det inte finns någon miljövänlig värmekälla, eller energikälla, hur skulle ni kunna installera en sådan?

Stambyten eller gamla rör

Detta är extra viktigt om det är ett äldre hus som ni tittar på. Är rören gamla, är det länge sedan de kontrollerades? Vad kan det kosta att antingen lägga nya rör, eller göra en relining?

Eternit- och asbestkontroll om det är gammalt hus

Detta är mycket viktigt på alla hus som byggdes mellan 1900-1980, det var först så som man fick till en lag som förbjöd eternit som byggmaterial. Alla hus som byggdes innan dessa år, kan ha eternit eller till och med asbest i isolering eller som byggmaterial i huset.

Byte av ojordade till jordade eluttag

Detta brukar inte hända, men i värsta fall kan det vara så. Är man spekulant på ett hus kan man i lugn och ro inspektera uttagen i huset. Framför allt om det är ett hus som byggdes från 1930- till 1980-talet. Det var efter det som alla uttag skulle göras jordade. Innan det kan det mycket väl hända att man har ojordade uttag i huset. Skulle man råka ha ojordade uttag har man stor risk för skada på dem som vistas i huset. De måste bytas ut.

Vad är relining?

Är det så att man har gamla rör, bör man antingen byta ut rören helt och hållet och lägga nya, eller så gör man en relining. Då kan man göra enligt strumpmetoden och lägger in nya plaströr inuti de gamla rören. På det sättet får du helt och hållet nya rör inuti de gamla. Du får nytt fräscht vatten som inte tar smak av de gamla rören. En annan metod kallas friplastmetoden. Det innebär att man sprutasr in plast i de gamla rören. Sedan härdas plasten i rören med varm luft. På det sättet får de gamla rören en plasthinna inuti rören. De får en helt ny yta som gör att rören håller mycket längre.

Detta är något som ett VVS-företag gör. Bor du i Lund kan du anlita detta VVS-företag för diverse arbeten som har med VVS att göra.

18 Apr 2018