En badrumsrenovering ur ett annat perspektiv

Vilka saker är det som attraherar köpare av bostäder; vad är det som kan vara tungan på vågen och avgörande för om man går vidare med ett objekt eller om man väljer att avstå från att delta i budgivningen? En tydlig detalj handlar – naturligtvis – om vilket skick en bostad är i och här har man som köpare ofta ett värde i att först renovera för att därefter lägga ut sin bostad och göra en större vinst. Man kanske lägger 50.000 kronor på en badrumsrenovering och får flera hundratusen tillbaka då budgivningen sätter igång. Just badrummet är ett rum som många spekulanter gärna vill ska hålla hög standard och som gärna fungerar som den tunga på vågen som vi talade om. Det gör också att det är ganska vanligt att ovan nämnda scenario äger rum; innan visning så genomförs en badrumsrenovering och därigenom så lockar man potentiella köpare till visningen.  

Vilket företag har genomfört denna badrumsrenovering?

En varning ska utfärdas angående detta fenomen och den riktas till dig som köpare. Vi ska nämligen titta på hur en sådan badrumsrenovering ofta ser ut och påvisa vilka risker som finns. Vi kan säga att du är på jakt efter ett hus i Stockholm med omnejd och hittar ett intressant sådant ute på Ekerö. Du går på visningen och du känner den där pirrande wow-känslan komma smygande i kroppen: huset är exakt det som du drömt om – stora ytor, härlig tomt, smakfullt kök och ett nyrenoverat badrum; vad mer kan man önska sig? Du deltar i – och vinner budgivningen. Vi backar bandet till den badrumsrenovering som nyligen genomförts.  

För: vem är det egentligen som har gjort denna? Det är tyvärr inte ovanligt att det är säljaren som skött hela projektet och att denne saknat den kunskap som krävs. Den badrumsrenovering som skett har utförts av en lekman och i och med detta finns också stora risker för framtida vattenskador. På ytan ser allt mer än okej ut; men under kaklet lurar faror som kan innebära fusk med fuktspärr och felaktiga installationer av både el- och av exempelvis tvättmaskin.  

Ställ frågan och slipp framtida bekymmer

I fall liknande detta så kan man som köpare hävda dolda fel. En vattenskada ska inte komma i ett badrum som nyligen renoverats; förmodligen kommer man att få rätt och få en ersättning utbetald av säljaren. Förmodligen är dock inte synonymt med att man definitivt kommer att få det. Det man ska veta är att en process gällande dolda fel ofta tar lång tid att lösa och att det inte finns några garantier att man vinner ett sådant mål. Det är alltså bättre att ta reda på sådant innan. Kort och gott: be att få veta vilken firma som utfört denna badrumsrenovering på Ekerö, fråga när den är utförd och om det finns några nummer att ringa för att bekräfta detta.  

Om säljaren säger att han själv utfört projektet så bör du – minst – se till att besiktiga väldigt noggrant. Här kanske den vanliga besiktningen inte räcker utan här kanske extra expertis bör kallas in. Läs om hur du kan genomföra en badrumsrenovering på Ekerö här.

14 Feb 2018