En golvläggare kan lägga arenagolv över Stora stöten i Falun

Marken under Falun är full av håligheter. Några av dem har rasat och det har gjort staden gropig. Men en golvläggare skulle kunna lägga klinkers över dem.

Ingen befolkning vet mer om vikten av ordentliga golv än den i Falun. Alla i gruvstaden är väl medvetna om vad som kan hända om man inte har en stabil grund att gå på. Man behöver bara slänga ett öga på det enorma hålet mitt över koppargruvan för att förstå varför.

Det var visserligen intensiv och oaktsam brytning som låg bakom raset som efteråt kom att kallas för Stora stöten. Om det hade funnits en riktig golvläggare i Falun år 1687 hade man kanske kunnat avvärja raset genom att lägga ett hållfast underlag och sedan snygga plattor ovanpå. Det får vi aldrig veta.

Inga material eller metoder är omöjliga för en golvläggare

En golvläggare skulle kunna lägga ett riktigt fint golv av parkett, laminat eller linoleum ovanpå det stora hålet idag. Det skulle troligtvis bli en ännu mer spektakulär turistattraktion än vad dagens grusgrop redan är. Ett tjusigt golv skulle till och med kunna bli en arena eller varför inte en skidbana på vintern?

Med en erfaren och kreativ golvläggare är vad som helst möjligt. Man kan skapa ett enormt schackbräde av klinker eller lägga vackra, gedigna träplankor. Möjligheterna är verkligen oändliga och bara fantasin sätter gränserna. En sak är dock säker: Med en riktig golvläggare blir det inga nya slukhål i Falun.

30 Sep 2022