Finns det något mer klassiskt än en vacker fiskbensparkett?

Få golv är så klassiska och vackra som en riktigt tjusig fiskbensparkett. Detta val av golv har hållit sig på modet i många decennier och är populärt än.

Den som gillar klassisk inredning är garanterat svag för golvtekniken som kallas fiskbensparkett. Detta golv består av stavar som läggs ihop som små v:n och tillsammans bildar ett mönster som påminner om ett fiskskelett. Ett mycket klassiskt golv som går att hitta i såväl gamla hus som nybyggen.

En fiskbensparkett åldras väl om man bara tar hand om den. Eftersom trästavarna är ganska tjocka när golvet läggs in klarar dessa att slipas flera gånger utan att bli för tunna. På så vis går det bra att ge golvet ett nytt utseende eller slipa bort eventuella skador som kan uppkomma på golvet.

En fiskbensparkett som håller

Trots sin skönhet och sitt tjusiga yttre är en fiskbensparkett på inget sätt ett ömtåligt golv. Tvärtom klarar denna parkett att nötas på under många långa år innan den börjar se tråkig ut. Många anser dessutom att en del av charmen med en fiskbensparkett är att den slits en del med åren.

Små märken i parketten vittnar om livet som pågår i alla hem. Om fester där man dansat långt in på småtimmarna och om småbarnsåren då barnen övat gåteknik på golvet. Så länge märkena inte är så djupa att de drar till sig smuts väljer många att låta dem vara, som ett bevis på allt roligt som hänt i hemmet.

11 Aug 2023