Förändra hemmet med färg

Med ny färg kan man på ett ganska enkelt och snabbt sätt förändra sitt hem. Men hur ska man tänka kring valet av kulör och måste man måla taket vitt? Här nedan ska vi försöka svara på frågorna.

Att måla om hemma är roligt, särskilt som utbudet är enormt och möjligheterna många. När man väljer färg till ett rum ska man utgå från vilken känsla det är man vill skapa. Vill man att rummet ska se varmt och ombonat ut eller kanske större? Ljusa kulörer får ofta ett rum att se större ut än det egentligen är, medan mörka nyanser har motsatt effekt. Alla kulörer finns också i varma eller kalla toner, även en färg som blå. Men en kulör påverkas också av ljuset, och ett sätt att undersöka detta utan att först måla om hela rummet är att måla en stor kartongbit och sedan flytta runt den i rummet.

Ta hjälp av en professionell målare

Att välja en annan kulör än vitt till ett tak var för bara några år sedan tabu, men så är det inte längre. Idag kan man bryta av helt med en annan färg som exempelvis gult eller rött, men också låta väggfärgen fortsätta upp och även täcka taket. För inspiration kan man titta i inredningstidningar men även på de olika färgproducenternas hemsidor. När man valt kulör är det dags att kontakta en målerifirma i Stockholm och be om ett kostnadsförslag. Eftersom man idag även kan nyttja rot-avdraget på måleritjänster lönar det sig verkligen att anlita professionella hantverkare.

26 Mar 2021