Hitta ett hus med garageport i Stockholm

Att hitta ett hus med garageport är något som många strävar efter. Vill man bo i en tätbebyggd stad som Stockholm kan det dock bli svårt ibland. Garageportar är helt enkelt inte lika vanligt som att ha en särskild parkeringsruta eller en plats i ett större garage som delas med andra.

Givetvis beror det på hur man vill bo. Vill man bo i lägenhet är det generellt sett svårare. Vill man bo i en förort till Stockholm i ett radhus är det desto vanligare att se husägare med egna garageportar.

Hus med garage dyrare

Hus med garageportar värderas i regel högre, oavsett om det handlar om Stockholm eller om det är någon annans i landet. Du som funderar på att bygga ett garage, snarare än att hitta ett hus där det redan är färdigt, kan göra en riktigt bra investering. Det finns såklart ingen garanti för att det kommer att löna sig, men ofta är så fallet. Normalt höjer det värdet på huset och i en stad som Stockholm, där många anser att bostäderna är övervärderade, kan värdet höjas med en summa som med marginal överstiger det du lagt ut på bygget.

I större städer är det dock inte alltid lätt att låta ett garage byggas. I närförorter till Stockholm kan det vara svårt att få bygglov eftersom gatumiljöerna som regel är väl skyddade. Har man bara ett bygglovsbeslut för ett garage kan det faktiskt höja värdet på huset.

Lusläs på nätet

Tittar du på nätet efter bostäder kan det finnas en sorteringsfunktion där du enkelt kan välja att filtrera bort de hus som inte har garage. Om inte filtreringsfunktionen finns på det sättet, är det möjligt att du kan skriva in nyckelord i sökningen. Testa då att skriva in ”Garage”, ”Garageportar” eller liknande ord. Förmodligen lär du få upp flera träffar. Sedan återstår bara att granska träffarna du får – vilket kan vara nog så svårt.

Enkel- eller dubbelgarage?

Vissa hus i Stockholm har dubbelgarage, med ett enkelgarage är klart vanligast. Fördelarna som kommer med ett dubbelgarage är flera. Har ni två bilar i hushållet har ni plats för båda. Om ni bara behöver ha en bil inne i garaget kan det andra utnyttjas för förvaring, som verkstad eller som hobbyrum.

Ett dubbelgarage kommer givetvis att göra det dyrare. Likväl kan bygget av ett dubbelgarage löna sig mer än ett enkelgarage. Det finns förövrigt exempel där stockholmare har gjort om garaget till små lägenheter, ofta för gäster men även för att hyra ut.  

För dig som är intresserad av att köpa garageportar så kan du läsa vidare här.

25 Sep 2017