Husrenovering skapar ökad inkomst via uthyrning

husrenovering, takÄven om bostadsbristen är påtaglig över stora delar av landet så är den störst i Stockholm. Detta kan bland annat ses på de kraftigt ökade bostadspriserna över många år. Men även i allt fler flexibla bostadslösningar och renoveringar med syfte att öka sin egen inkomst.

Husrenovering kan behöva genomföras på grund av nya behov, vattenskador eller för att få en snyggare design. Men en orsak, som blivit vanligare, är att renoveringen sker för att öka sin egen inkomst. På grund av nya lagar kring uthyrning, stor efterfrågan på bostäder och tjänster som Airbnb har vägen till inkomst blivit tydligare.

För några år sedan höjdes maxtaket för hur mycket man kan tjäna på att hyra ut delar av sin bostad innan man behöver betala skatt. En regel som infördes just för att minska den tydliga bostadsbristen, bland annat i Stockholm. På detta sätt ville regeringen uppmana privatpersoner att hyra ut delar av sin bostad till personer i jakt på bostad.

Visserligen är bostadsbristen stor i flera storstäder men generellt är den extra stor just i Stockholm vilket bland annat kan ses på hur mycket man får betala per kvadratmeter boende. De som har ett boende kan på detta sätt även tjäna relativt stor summa per år.

En renovering som lönar sig

I och med att efterfrågan är hög, priserna kan hållas uppe, och en husrenovering innebär möjlighet till rotavdrag kan det alltså vara mycket lönsamt att göra denna investering. En familj som genomför en renovering av huset på 150 000 kr för att därigenom skapa en ”egen extra lägenhet” för uthyrning kan alltså räkna att få tillbaka pengarna relativt snabbt.

Kan de hyra ut detta extra rum för 5000 kr per månad innebär det en inkomst på 60 000 kr per år. Därmed har de fått tillbaka pengarna på under tre år. Därefter är den ren förtjänst. Även om ett lån tecknas och räntekostnad uppstår är avkastningen per år förhållandevis hög.

Husrenovering lönar sig i längden

Utöver denna inkomst kan man ofta räkna med att en husrenovering i Stockholm nästan alltid lönar sig längden. Detta genom att det ökar priset på bostaden. Med en ”het” bostadsmarknad kan nyrenoverade bostäder vara extra attraktiva.

Om 150 000 kr läggs på en husrenovering kanske man till och med kan räkna med att värdet ökar med ungefär samma nivå. På detta sätt är det en investering som direkt ger en positiv avkastning på ett par tusen kronor i månaden. husrenoveringstockholm.se/ är en byggfirma som med säker hand kan höja värdet på ditt hus. 

21 Nov 2018