Inne och ute, på en och samma gång

Hur kan man ta vara på och förlänga de ljumma, härliga sommarkvällarna? Finns det något sätt att förstärka känslan av att vara utomhus, fast man ändå är inomhus? Ja, det gör det faktiskt.

Någonting fantastiskt med vårt klimat är alla olika årstider. Ja, hela fyra stycken är de – alla lika variationsrika. Det är sommar och sol, höstmys med trädens färgglada löv, virvlande och vacker vit vintersnö och sedan den spirande gröna våren. Såklart möts man även av mindre trevliga väder under årets gång, som piskande regn, stormbyar och snöslask. Många skulle säkert vilja förlänga de varma årstiderna en aning. För en av de härliga sakerna med sommaren är ju att man kan vara utomhus utan att frysa, bada i solens strålar och njuta av en god middag på verandan eller balkongen.

Glasa in problemet

Men när sommaren övergår i höst tar det inte alls lång tid innan det helt plötsligt blir alldeles för kallt för att avnjuta den där middagen utomhus. Det finns dock en enkel lösning för detta: inglasning. Med en inglasad balkong eller uterum är problemet som bortblåst. Många som fixat en balkonginglasning beskriver det som att de fick ytterligare ett rum. Som ett extra vardagsrum eller en matsal som man kan använda under mycket längre del av året än annars.

Att få ett extra rum är såklart även väldigt värdefullt om man bor i en liten lägenhet. En etta blir plötsligt till en tvåa. Förutom att skydda sig mot otrevligare väder som regn och rusk, stänger man även ute ljud och buller. Bor man i stan, bland många människor och trafikerade gator, kan denna aspekt vara av mycket stor vikt.

Även fördel för de växtintresserade

En annan fördel med inglasning är om du är trädgårdsintresserad. Du kanske redan har gröna fingrar, om inte blir det lättare att få det när man glasat in sin balkong eller veranda. Glaset runt om skapar ju samma typ av klimat som det är i ett växthus. Här kan även växter och blommor vistas och frodas mycket längre. Säkert känner många igen problemet med tomatplantor – när det väl börjat ploppa upp små röda frukter kommer första frosten. Inte så kul, när man kämpat länge och väl. Med en inglasad balkong kan man skapa sig en egen känsla av Medelhavet. En egen oas med tomater, citrusfrukter, meloner, fikon… Trots att man bara bor i en liten enrummare.

23 Sep 2020