Kan man bo i huset när golven slipas?

För den som bor i ett stort hus golvslipningså innebär det en ganska stor insats att slipa, behandla och ta hand om alla golven. Beroende på hur stor leverantören av golvslipning är så kan de ta hand om slipningen i ett helt hus på olika lång tid. Men en fråga som en och annan har funderat på är om det går att bo i huset samtidigt som golven slipas. Här går vi igenom hur man kan tänka om man bor i en tvåvåningsvilla i Bromma och ska slipa alla sina golv.

Slipa allt på en gång?

En första tanke kan vara att när man väl tar in hantverkare för en golvslipning så kan det vara skönt att få alla rummen gjorda på en gång. Ett problem som du snabbt inser är att även om du själv kan bo på hotell i ett par dagar eller en vecka så kan inte dina möbler göra det. Det stora problemet med att slipa golven är att alla möbler och mattor måste flyttas bort.

Bara under slipningen?

Det räcker dessutom inte med att de tas bort under själv slipningen, vilket är en kort del i processen. Möblerna måste vara bortplockade när golvet behandlas och när det torkar efteråt. För den som inte vill flytta ut hela sitt bohag så är det klokt att slipa en våning i taget.

Slipa övervåningen

Om du flyttar ner alla möblerna till nedre våningen så går det utan större problem att slipa alla golv på den övre våningen på en och samma gång. Kom bara ihåg att du inte kommer komma åt saker som ligger kvar när arbetet väl är igång. Ta med dig allt du behöver och lite till för att vara säker på att hantverkarna får ta den tid de behöver för att göra klart jobbet.

Slipa nedre våningen

En stor villa i två plan i Bromma ser oftast ut som villor i många andra orter. De har en huvudentré och eventuellt en extra sidoentré eller groventré på nedre planet. Inne i huset finns en trappa till övervåningen. Ytterst sällan finns det en väg utanför huset där man kan ta sig från det övre planet ner till markplan. Om du då sätter igång med en golvslipning på nedre plan så innebär det att hela övervåningen också blir obrukbar under den perioden.

Tips för den som vill slipa sina golv

För den som vill slipa golven i hela huset så kan det vara bra att dela upp huset i några delar. Även om det alltid är en ställtid och extra kostnad för att ta in hantverkare vid flera olika tillfällen så kan det löna sig jämfört med att inte kunna använda sitt hus. Om du dessutom behöver flytta ut alla möblerna och förvara dem utanför huset under en period så kommer det att kosta på. Det bästa tipset är att låta slipningen gå i omgångar och att budgetera för den extra kostnaden.

Här kan du läsa mer om en kompetent golvslipningsfirma. 

17 Sep 2018