Lösningar på dragiga fönster

Äldre fastigheter brottas ofta med dragiga fönster. Det i sin tur leder till att hyresgäster gärna hittar kreativa sätt att värma upp lägenheten. Ingår uppvärmning i hyran kan det bli dyrt.

Som ägare av hyresfastigheter, framför allt äldre fastigheter, kan det hända att dina hyresgäster beklagar sig över att det är dragit. Du ser kanske att dina hyresgäster går omkring inomhus som om de vore på vintersemester i Sibirien. Logiskt nog så märker du samtidigt att uppvärmningskostnaderna ökar drastiskt när det blir kallt.

Byta fönster är en stor investering och det finns andra lösningar. En lösning kan vara tätningslist till fönster. Du minskar energiförlusten smidigt med mindre insats än fönsterbyten. Är fönstren i mycket dåligt skick kan det dock vara bättre med en renovering.

Konsten att inte täta för mycket

Visst är det bra att det inte är som i Sibirien i januari i en lägenhet. Där blåsten gör att fingrar och tår förfryser inom några minuter. Samtidigt ska det inte vara alldeles för tätt. Ventilation är viktigt för att inte lägenheterna ska ha dålig inomhusluft. Balansen mellan god ventilation och Sibirien är inte helt lätt. Framför allt inte i lite äldre fastigheter.

Ska du installera tätningslister i en fastighet behöver du i regel ta hjälp av ett proffs på ventilation och fönster. Då kan företaget hitta rätt variant av lister och ta fram instruktioner för montering. Det är också viktigt att hyresgästerna får information om hur tätningslister fungerar. Detta då hyresgäster kan behöva förstå att visst självdrag behövs.

21 May 2021