När är det bättre med ett fönsterbyte än en renovering?

Ibland kan det vara svårt att avgöra skicket på sina fönster bara genom att titta på dem. Färgen kan ha flagnat, och det kan till och med finnas sprickor i karmar och båge. Det betyder ju att något måste göras, men frågan är vad? Behöver man köpa nya fönster och göra ett fönsterbyte eller räcker det att häkta av fönstren och låta en firma ta hand om en fönsterrenovering?

Ganska ofta är svaret det senare, särskilt om det rör sig om ett hus med fönster från 50-talet och tidigare. Fram till femtiotalet höll fönstren på svenska hus nämligen en extremt hög kvalitet. Byggreglerna slog fast att till fönster fick bara tätvuxet virke, med minst sex årsringar per centimeter, användas. Sådant virke är i det närmaste oförstörbart och kan med rätt underhåll hålla hur länge som helst. Dock tog det roliga slut i och med att de svenska urskogarna med tätvuxen fur helt enkelt hade huggits ner i slutet av femtiotalet. Från och med början av sextiotalet skedde en drastisk kvalitetsförsämring av svenska fönster och bor du i ett hus med fönster som är tillverkade mellan sextio- och åttiotalet - då kvaliteten återigen höjdes något - har fönstren antagligen redan bytts ut, eller så är det hög tid nu.

Kolla fönstrens skick

Om du undrar över vilket skick fönsterbågarna är i kan du känna efter genom att försiktigt sticka in en kniv i underdelen av bågen. Känns träet mjukt och om det spricker, så har fönstret gjort sitt och behöver bytas ut. Om du däremot känner motstånd betyder det att virket är friskt och att det kan räcka med en renovering. Men även om fönstret går att renovera betyder inte det att du ska utesluta ett fönsterbyte. Det finns flera skäl att byta ut fönstren än att de gamla tjänat ut.

Ett fönsterbyte förlänger husets livslängd

Egentligen är det aldrig fel med ett fönsterbyte, om man kan hitta fönster som passar in på huset. För det är en av de största invändningarna man kan ha mot att byta ut gamla fina fönster – att de förstör husets utseende. Numera är det dock lätt att hitta fönster av alla typer, och som passar även på äldre hus. En av de stora fördelarna med att göra ett fönsterbyte är att de oftast har betydligt bättre isolerande förmåga, vilket sänker energiförbrukningen, gör huset svalare på sommaren och varmare på vintern. Det gör även huset tystare genom att stänga ute till exempel trafikljud.

Fönsterbyte i Stockholm

En firma som arbetar fönsterbyte i Stockholm kan hjälpa till med att tillverka eller hitta fönster som passar in på huset och inte förvanskar fasaden. Det finns flera firmor i Stockholm som utför fönsterrenovering och även själva tillverkar fönster. De kan utföra allt från små arbeten på villor och radhus till fönsterbyten på hela flerfamiljshus på uppdrag av fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.

 

 

 

 

20 Apr 2019