När du vill undvika dolda fel

Är du sugen på att köpa ett nytt hus? Ska du byta hus, eller är du en förstagångsköpare av en ny bostad? Vilket man än är, så vill man säkert inte köpa grisen i säcken. Ingen vill bli lurad. Och en villa, radhus eller lägenhet är för många den största affär som man gör. Det är mycket få av oss som har flera miljoner att spendera på husköp. Så vad kan man göra, för att inte köpa grisen i säcken? Här svarar vi på den frågan och ger tips och råd om vad man kan göra.

Vad är priserna på hus i samma område?

Det bästa sättet för att inte bli lurad på sitt första bostadsköp är att kontrollera priserna för de villor som blir sålda i samma område som det du funderar på att köpa villan i. Genom att titta på vad de andra villorna har haft för pris får du en uppfattning om vad en villa borde vara värd, där du tänker dig köpa ett hus. Man kan på hemnet.se till exempel lägga in filter för visningar av villor som är till salu. Då kan man lägga in ett filter på maxpris. Då ser man vilka slags villor som är till salu för det pris som du har tänkt dig för din villa.

Kontrollera mäklaren

Om inte mäklaren kommer från någon känd mäklarfirma, kan man ju undra vad mäklaren är för en figur. Här måste starkt rekommenderas att inte ta kontakt med någon som har en villa på Blocket som de ska sälja. Det förekommer så många lurendrejerier på Blocket och andra mer obskyda ställen. När det kommer till att köpa ett hus, bör man alltid köpa av en mäklarfirma som är känd. Och är det någon som påstår att det de har ett hus, en bostad, eller i princip vad som helst att sälja – gå inte på det. Kontrollera människan, googla hens namn, för att se om det är någon som har blivit lurad av den personen. Kontrollera alltid den som påstår att de äger villan. Det kan man lättast göra via lantmäteriet och kontrollera lagfarten på den tomt som huset är byggt på, stämmer. Stämmer inget av det som personen säger, är det definitivt en bluff.

Göra en överlåtelsebesiktning

Finns det redan ett hus på den tomt som du önskar köpa, och huset ser jättefint ut, kan man undvika att köpa på sig en massa problem med huset, genom att låta en besiktningsman göra en överlåtelsebesiktning. Det innebär att man tar kontakt med till exempel Svensk Fastighetsbesiktning som har aukotriserade besiktningsmän (och kvinnor) som kan göra ordentliga besiktningar om det hus som man önskar köpa. Då gör hen en byggteknisk undersökning, från krypgrund, källare, till vind och tak, för att se om det kan finnas risk för fukt, fuktskador och hur husets status ser ut. Först efter det är det ett grönt ljus för att köpa drömhuset. Lycka till!

Läs mer på https://www.svenskfastighetsbesiktning.se/overlatelsebesiktning/

31 Oct 2019