Offerttjänster i praktiken

Att jämföra offerttjänster är snickareatt jämföra tjänster som möjliggör för dig att jämföra hantverkare. Låter det krångligt? Det behöver det inte vara.

Om du inte känner till fenomenet med offertsidor, så är det en tjänst dit du skickar in en uppdragsbeskrivning, varpå de skickar ut din förfrågan till anslutna firmor i närheten, som i sin tur skickar offerter till dig. Idag finns många olika företag som erbjuder just denna tjänst. Vissa har nischat sig att till exempel enbart erbjuda offerter inom VVS-jobb, elarbeten eller flyttjobb.

Kommer med flera fördelar

I teorin är det bra. Det gör det möjligt för konsumenter att enkelt se vilka priser de olika firmorna har. Något som annars kan vara svårt. Ska man köpa produkter, snarare än tjänster, kan man enkelt titta på hur priserna ser ut i olika butiker som har produkten i sitt sortiment. Så enkelt är det inte riktigt när man ska anlita hantverkartjänster.

Visserligen kan många firmor skriva ut sina timpriser, men som lekman är det svårt att avgöra hur lång tid ett arbete kan ta. Dessutom kan en del firmor bedöma att de kan göra jobbet snabbare än andra. Faktum är att det kan skilja ganska mycket mellan två olika firmor, som lämnar en offert på samma uppdragsbeskrivning.

I praktiken

Men hur blir det egentligen i praktiken? Svaret är att erfarenheter från olika kunder givetvis kan variera. Säg att du begär in offerter från snickare i Upplands Väsby. Medan du väntar på svar kanske du söker runt på nätet efter ”snickare i Upplands Väsby” och märker att det finns ganska många. Samtidigt får du kanske bara två offerter.

Det här beror givetvis på att inte alla är anslutna till dessa typer av tjänster. En del menar till och med att riktigt duktiga hantverkare redan har fullt upp med jobb, och att de inte behöver ansluta sig till dessa typer av tjänster, som är gratis för användaren, men som kostar lite för hantverkaren. Om du letar efter en snickare i Upplands Väsby skulle samma personer således anse att det är bäst att gå på referenser och fråga bland vänner, bekanta, släktingar och kollegor.

Men kanske är det inte så enkelt? Det finns gott om duktiga snickare, säkerligen även i Upplands Väsby, som är anslutna till dessa typer av tjänster. Dessutom kollar offerttjänsterna (dock i ganska liten mån) upp firmorna innan de tillåts ansluta sig. De kollar bland annat att firman har F-skatt. snickareupplandsväsby.nu är en firma som har goda betyg på internetsidor som informerar om olika hantverkare.

Ibland är det hantverkare, städfirmor och flyttfirmor som är nya i branschen som ansluter sig till dessa. De har helt enkelt inte hunnit bygga upp ett tillräckligt stort kundnät ännu och har därför stor nytta av dessa tjänster. Anlitar man en ny städfirma kan det vara särskilt måna om att få goda referenser och ett bra rykte, att de anstränger sig mycket för att göra ett bättre jobb än konkurrenterna.

3 Jan 2019