Planera takbytet i god tid

Taket är ett av husets viktigaste ytskikt och det gör man bäst i att vårda och underhålla. Men inget tak håller för evigt och då måste man byta det. Här är några tips på vad man ska tänka på.

Det som avgör hur ofta man måste byta eller lägga om sitt tak är vilket material det är gjort av. Men även var man bor spelar in då väder och vind sliter på tak. Dessutom har det betydelse hur noga man har varit med att underhålla taket.

Man brukar säga att ett tak av bra tegel har längst hållbarhet följt av ett tak gjort av plåt. Men ett tegeltak kräver rätt mycket underhåll då pannorna bör hållas rena från mossa för att inte binda fukt. Annars kan man få fuktskador på underliggande material. Ett plåttak är däremot näst intill underhållsfritt men kan möjligtvis behöva målas om någon gång om färgen släppt så att plåten inte rostar. Ett tak av papp har kortast livslängd men håller ändå i ungefär 20–30 år. Ju längre livslängd ett tak har desto dyrare är det.

Ibland vill man byta taktyp

När man lägger om och byter sitt tak brukar man oftast lägga samma typ av material som tidigare. Detta då arkitekten som en gång ritade huset säkert hade en viss tanke med valet. Men givetvis kan man även välja att byta taktyp. En takläggare i Stockholm eller på den ort där man bor kan hjälp till och komma med förslag på material som är möjliga att lägga.

Valet är nämligen beroende av husets konstruktion och men även av takets lutning. Ett tak av tegel väger en hel del och det är inte säkert att husets konstruktion klarar av tyngden. Man kan heller inte lägga tegelpannor på ett platt tak.

Tio års garanti på taket

Att lägga ett nytt tak kan kosta en hel del men det är också en god investering som höjer husets värde och kan sänka energiförbrukningen. Det gäller att planera för takbytet i god tid och begära in offerter från ett par olika takläggare för att sedan kunna jämföra priser. Men det gäller även att få tag på en seriös takläggare. Det går inte att anlita den lokala snickaren och handla takmaterialet på byggvaruhuset. Gör man det får man inte ett hållbart tak. En seriös takläggare använder högkvalitativt material och lämnar dessutom minst tio års garanti på sitt arbete.

11 Sep 2020