Så höjer du värdet på bostaden innan försäljning

Skulle det vara värt för dig att lägga ner några timmar om du visste att försäljningssumman skulle öka några procent på din bostad? Allt beror självklart på vad bostaden är värd. I Stockholm kan en liten etta säljas för flera miljoner medan det på mindre orter går att få en stor villa med tillhörande skog för samma summa. Det finns flera tips på vad man kan göra för att få ut ”lite extra” vid försäljning. 

Visningsstädning

Ett första intryck är otroligt viktigt – men även helhetskänslan. Det gäller därmed att kunna presentera sitt boende på allra bästa sätt. Om det är smutsigt i köket – var mer kan det finns smuts? För att inte riskera något väljer många att beställa en visningsstädning. En städning som inte bara gör det vardagsrent utan extra snyggt. 

Är det värt det?

En visningsstädning i Stockholm kostar någon tusenlapp – självklart beroende på hur stort man bor. Det är omöjligt att säga om det påverkar slutpriset eller inte. Samtidigt är det en ganska låg kostnad och städningen måste ju ändå göras av någon. 

Besiktning

Är det en villa som ska säljas bör man genomföra en förhandsbesiktning. Det innebär att auktoriserade besiktningsmän kommer till bostaden och kollar efter fuktskador m.m. Genom att det finns en besiktning kan de som vill köpa bostaden undvika att ”köpa grisen i säcken”. De bör visserligen göra en besiktning själva om de verkligen är intresserade men denna förbesiktning kan skapa trovärdighet och fler intressenter. 

Är det värt det? En villabesiktning kostar i Stockholm ca 10-15 000 kr. Det kan tyckas vara en stor summa men om bostaden är värd 3 miljoner handlar det om 0,3 %. 

Rensa och rensa mer

Ett rum som är belamrat med många saker upplevs ofta som trång och litet. Det spekulanterna vill se är istället gott om utrymme. Därmed är en rensning ett måste. Skapa luftiga utrymmen i hemmet men även i källaren, i förråden osv. De som kommer ska uppleva att här finns gott om plats och att det är lätt att få ordning och reda. Denna rensning kan kombineras med en visningsstädning då det handlar om att städa och rensa upp. Kanske beställa förrådsrensning och visningsstädning på en och samma gång. 

Är det värt det?

Ja, det kan man nog hävda. Detta ur flera perspektiv. Med öppnare ytor kommer bostaden upplevas luftigare och mer attraktiv. Dessutom får du mindre saker att flytta när väl flytten ska genomföras. Säljs saker av kan du till och med gå plus. 

Homestyling

Homestyling växte först fram i Stockholm men har sedan spritt sig över hela Sverige. Det innebär att kunniga inredningsexperter kommer hem till dig och möblerar om så att hemmet visar sin fulla potential. Det kan både försvinna och tillkomma möbler likväl som tavlor och annan inredning. 

Är det värt det?

Företag som erbjuder homestyling hävdar det. Men det är svårt att bevisa. Se på priset och fundera om det kan vara värt det utifrån vad din bostad är värd. Detta är lite av ”pricken över i:et”. Du måste städa (eller kan beställa visningsstädning) – Du måste rensa (om inte annat inför flytten) – Men måste hemmet stylas? Kanske.

28 Aug 2018