Tips för att få huset sålt

Misstänker du att ditt hus kommer att vara svårsålt? Eller vill du bara ha fler spekulanter? Dagen för visning är avgörande och det finns mycket du kan göra för att imponera på potentiella köpare. Vissa saker är dyrare och svårare, så som en takmålning, medan andra saker är enklare.

Att göra bra homestyling är givetvis inte det enda som krävs för att få huset sålt. Något annat som är viktigt är läget. En lägenhet i centrala Stockholm kommer troligen att säljas för en bra summa pengar – nästan oavsett hur den ser ut. Stockholm är visserligen ett extremfall i Sverige, men läget spelar stor roll och är den största faktorn i en värdering.

Takmålning

Om husets tak har lutning är dess skick en avgörande punkt i det första intrycket. Är det slitet sänks helhetskänslan på en gång – är det istället fräscht och nymålat blir det första intrycket desto bättre. En takmålning kan ibland göras själv, men då krävs det att man är händig och har lite erfarenhet och förkunskaper. Av den anledningen är det många som anlitar en entreprenör för ett dylikt jobb. Klart är i alla fall att ett slitet tak blir betydligt snyggare med en takmålning – och därmed hela huset.

Läs mer om takmålning för ditt hus.

Fixa trädgården

Ett annat sätt att ge spekulanterna ett riktigt bra första intryck är att ha en vacker trädgård. Se till att plantera fina blommor i krukor och att rensa rabatterna. Kör gärna bort bilen och ställ soptunnan snyggt. Fler saker som kan behöva göras är att kratta löv, tvätta fönster, klippa häcken och snygga till buskarna.

Städningen

Städningen behöver göras till perfektion. Se till att fönstren är kristallklara, golv och väggar är tvättade och att textilierna ser fräscha ut. Rengör även lister, dörrfoder och andra ytor som kan behöva lite omsorg. Att ha ett välstädat hus är ett effektivt säljknep och många väljer att ta hjälp av en städfirma.

Möblera om

Att möblera om är inte alltid nödvändigt, men kan ibland hjälpa. Har du till exempel en mindre, trång lägenhet i Gamla stan i Stockholm? I sådana fall kan det vara läge att plocka ut en del av möblerna och skapa så mycket ljus och rum det bara går. Nu bör visserligen en lägenhet i Gamla stan i Stockholm inte vara särskilt svårsåld, men att lägenheten ger ett bra intryck kan definitivt höja slutpriset.

Öppna upp garderoberna

Om garderoberna inte står i en trång hall och tar upp massa utrymme, kan det här vara ett bra sätt att visa spekulanterna möjligheterna. Givetvis låter du bara dina bästa kläder hänga kvar, snyggt i en galge. Försök att få garderoberna att se stora och rymliga ut. Lägger du dessutom till doftpåsar och snygga skolådor blir helheten riktigt fin. Kombinerar du en takmålning, fix i trädgården och perfekt städning med detta har du garanterat ett hus som är värt att visa upp för spekulanterna.

12 Sep 2017