Tips för ett energisnålare hem

Det talas mycket idag om att bygga energisnåla hus. Det är angeläget på flera plan – förutom att det är miljövänligt gagnar det även husägaren ekonomiskt. Själva begreppet lågenergihus beskriver byggnader som använder mindre energi än vad som är normalt enligt byggnormen.

Att bygga energisnålt börjar bli allt vanligare, något som Boverkets nya regelverk kan ha bidragit till. För den som går i tankar om att börja spara energi kommer här tips på lösningar som kan appliceras på hemmet (eller kontoret för den delen).

Byt ut träfönsterna mot PVC-fönster

Ett tips för att få ett energismartare hus är att byta ut träfönster mot fönster med materialet PVC integrerat. PVC erbjuder nämligen en mycket bättre isolering än vad trä gör. Som ett plus är det också billigare vid inköp samt att det knappt kräver något underhåll.

När man ska köpa ett PVC-fönster kan man i produktbeskrivningen leta efter ett så kallat U-värde. U-värdet är den enhet man talar om när man ska beskriva hur god en isolering är. Ett högt U-värde innebär sämre isolering, medan ett lågt sådant gör det möjligt för användaren att spara in en hel del energi och pengar på till exempel värme. PVC-fönster bör vara förstahandsvalet för den som vill spara både pengar och energi.

Solceller på taket

Att ha solceller på taket är både snyggt, hållbart och enkelt. Att byta ut de gamla tegelbrickorna mot vackra glaspannor kan verkligen ge huset ett lyft rent estetiskt. Glaspannorna är stilrena och skänker en exklusiv känsla till huset.

Solcellerna har en hållbarhetstid på över 40 år och är därför en långsiktig och lönsam investering. En annan uppenbar fördel är så klart att det är väldigt miljövänligt. Solceller är troligtvis framtidens allra viktigaste energislag.

Inte behöver det vara särskilt svårt att installera heller – glaspannorna kan relativt enkelt anslutas till husets befintliga system. Bygglov för solceller behövs (i vanliga fall) inte heller.

För den som är intresserad av de ekonomiska fördelarna bör det även informeras om att ett eventuellt elöverskott kan säljas. Du får pengar, samtidigt som överflödig elektricitet tas tillvara på istället för att slösas.

Var smartare med vattnet

Vatten (framför allt varmvatten då) kräver både mycket pengar och energi och det kan definitivt löna sig att vara smartare med användningen av detta. Ett första steg är att börja bli medveten om sin vattenförbrukning. Här gäller sunt förnuft – låt inte kranen stå på för länge, använd inte alltid maxtryck i duschen och använd inte varmvatten om det inte är absolut nödvändigt.

13 Jul 2016