Vet du hur stor din bostad är?

Det är inte alls ovanligt att de kvadratmeter som står i bostadskontraktet är fel. Det kan röra sig om några kvadratmeter hit eller dit, och det låter kanske inte så allvarligt. Men kvadratmetrar är pengar. Särskilt i stora städer där priset per just kvadratmeter kan skilja sig åt rätt ordentligt. Inte minst i Stockholms innerstad och i andra populära bostadsområden där marknadspriset stigit rejält i värde de senaste åren. Och fortsätter att göra det!

Areamäta när du ska sälja

Funderar du på att sälja din bostad och flytta till något nytt? I så fall kan du tjäna en hel del på att anlita ett företag som gör en areamätning av din bostad. Den kanske är några kvadratmeter större än vad du vet om, och det spelar naturligtvis roll för vilket pris du kan ta ut för lägenheten.

Tänk på att det kan vara just ett par kvadratmeter som gör skillnaden för den kund som är beredd att betala bäst. Säg att kunden vill bo i en lägenhet på minst 70 kvadrat och din lägenhet är 69 kvadratmeter på kontraktet, men 71 kvadratmeter i verkligheten!

Du bör alltså veta vilka mått som verkligen gäller. Det kan vara skillnaden mellan en bra affär och en jättebra affär för dig. Så innan du och din mäklare gör i ordning text och bild till annonsen som ska locka köpare, gör du klokt i att dubbelkolla arean av din bostadsrätt med ett företag som mäter dina kvadratmetrar med moderna instrument som ger fakta.

Bättre mätinstrument i dag

Äldre lägenheter har rätt ofta felaktiga uppgifter. De kunde helt enkelt inte mäta lika exakt förr som nu. Det var inte heller lika viktigt förr med en kvadratmeter hit eller dit. Men i dag när vi allt oftare äger våra bostäder privat och har möjlighet att göra vår livs affär när vi säljer så spelar det naturligtvis roll.

Har du ett hus som har flera decennier på nacken så är det klokt att också mäta. På ett hus är det inte ovanligt att felmarginalen rör sig om några kvadrat faktiskt. Det kan göra en rejäl skillnad i pris när du ska sälja. Du kan också mäta din trädgård och tillbyggnader på tomten.

Poängen att mäta som köpare

 Samma grundregel gäller förstås för dig som ska köpa en bostad. Om du ska köpa ett hus och det visar sig att huset är ett par eller några kvadratmeter mindre än vad säljaren skriver i annonsen ska du naturligtvis inte behöva betala lika mycket. Du ska bara betala för den yta som finns!

4 Jul 2016