Vilka kriterier ska man gå efter när man köper hus?

Vilka kriterier som man ska gå efter när man letar efter ett nytt hem eller en bostad, är ju ganska indivduellt. Beroende på hur stor famlij det är som ska bo i huset eller lägenheten, behöver man olika många rum.

Om man vill flytta, säg till Helsingborg, då finns det över 280 objekt att välja mellan (enligt hemnet.se) och över 600 hus, radhus och lägenheter i Stockholm och över 350 sådana objekt i Göteborg. I Malmö kan man välja över 200 objekt.

Då har vi räkant med alla slags storlekar på husen och lägenheterna. Allt från små ettor till stora hus med 8-9 rum och flera 100 kvadratmeter stora tomter är medräknade. Så vad är viktigt när man letar efter ett hus att flytta in i? Här går i igenom några viktiga kontroller som man måste göra innan man bestämmer sig för att köpa ett hus.

Göra en kontroller av huset

Som köpare har man stora skyldigheter att själv upptäcka om något är fel på huset som man är på väg att flytta in i. Man kan inte komma efteråt och säga att man inte visste saker och ting och vilja häva köpet efteråt. Som köpare har man skyldighet att göra nogranna kontroller innan man köper hus. Det förväntas av en köpare att själv upptäcka eventuella fel. Därför är det viktigt att man både gör omfattande radonkontroller och asbestkontroller. I synnerhet om man tänker sig köpa ett hus som är byggt innan 1980-talet bör man göra både asbest- och radonkontroller så att man vet att det inte finns något av de ämnena i byggmaterialet som huset är byggt av.

Miljövänlig el och uppvärmningskostnader

Det är allt viktigare för oss att se till att vi lever så miljövänligt vi bara kan. Därför är det viktigt att den el som förser huset är miljövänlig då det ofta är det sätt som man kan välja att leva miljövänligt på, förutom sluta med omfattande och framför allt långa resor med flyg. Att skaffa sig miljövänlig el är allt viktigare och här menar vi att bli självförsörjande elproducent är bland det viktigaste som vi kan välja att bli. När man väljer hus, bör man se över möjligheterna att kunna koppla in miljövänlig el. Som lekman bör man inte dra el själv utan måste anlita en elektriker som gör det åt en. Installerar man solceller får man dessutom ett statligt bidrag för solcellsinstallationen från staten. Läs mer om hur man kan anlita en elektriker i Helsingborg på: http://www.elektrikerhelsingborg.com.

27 Sep 2018