Vilka träslag är bäst till golvet?

Trä är det absolut populäraste golvmaterialet i Sverige. Inte så oväntat – det är skönt att gå på, passar i vårt klimat, har lång livslängd och så vidare. Men framförallt känns det äkta och skapar en koppling till våra förfäder som också har gått omkring på trägolv i sina hem.

En annan viktig anledning till träets popularitet är förstås variationsmöjligheterna. Naturen har verkligen bjudit oss på ett smörgåsbord av fantastiska golvmaterial – det är bara att gå ut i skogen och plocka.

Ekgolv är mycket populära

Ekgolv är ett mycket populärt träslag när det handlar om golv. Variationsmöjligheterna när det handlar om ekgolv är stora idag. Infärgade mörka eller ljusa golv, borstade, oljade, vaxade. Ett infärgat ekgolv har ett flertal fördelar jämfört med exempelvis ett golv i valnöt. Flexibiliteten, möjligheten att ändra sig, är en av dessa plus. Ett infärgat ekgolv kan slipas eller ytbehandlas om man tröttnar på det. Du kommer alltså inte att behöva byta ut hela golvet.

Ek må vara det populäraste golvträet, men det finns fler, som ask och furu. Tåliga och snygga trägolv, som också går att slipa och efterbehandla på flera sätt.

Ett bra trägolv lever länge

Ett riktigt bra trägolv lever länge, ofta i flera generationer, därför är det alltid bra att satsa på ett golv som har hög kvalitet. Att måla om eller sätta upp nya tapeter är ganska enkelt gjort, men nytt golv kanske du bara lägger en eller max två gånger under ett liv. Därför är det värt att satsa på kvalitet. 

Idag går det faktiskt till och med att lägga in ett trägolv i badrummet, även om man bör vara försiktig med trägolv i våtrum. Teak går faktiskt att lägga i badrummet om man till varje pris vill ha trä där, me d det är exklusivt och dyrt och därför ganska ovanligt i svenska hem.

Tre huvudtyper av golv med olika fördelar

Trägolv kommer idag i tre huvudtyper: fanérgolv, lamellparkett och massivt trägolv. Alla varianterna har sina fördelar och nackdelar. Lamellparkett fungerar bra i de flesta fall, det är ett stabilt, finns i massor av variationer, är lätt att lägga på alla underlag. Fanér består av ett tunt ytskikt av trä eller annat material på en träfiberplatta. Det är hårt och får inte så lätt märken och passar därför bra i barnrum. Det går dessutom att lägga direkt på ett gammalt golv. Den stora fördelen med ett massivt trägolv är dess långa livslängd och att det går att slipa ett flertal gånger. Det får dessutom med tiden en patina och blir vackrare med åren. En nackdel med massiva trägolv är att varje planka krymper för sig, vilket leder till att det kan uppstå glipor.

Men vilket golv du väljer är förstås till syvende och sist upp till dig och din personliga smak. Du kanske inte ens behöver ett nytt golv – du kanske kan slipa det och ge det ett nytt liv på det viset i stället? Det finns idag många duktiga firmor som kan genomföra en golvslipning som lyfter ditt golv.

17 Sep 2017